Op weg naar de 6 Major Marathons: London Marathon

December 2023 kreeg ik de vraag van Sander Jacobs om hem te begeleiden richting zijn grote doelen op de marathon. Vijf jaar geleden besloot hij om weer actief te worden en afscheid te nemen van overtollige kilo’s en alcohol. Een weg met vallen en opstaan, maar zoveel jaar later kan hij zich met een tijd van 2 uur 54 minuten een sub-drie-uur loper noemen. Tijdens zijn marathon van Londen liep hij alvast 18 minuten sneller dan zijn eerdere tijd in de marathon van Berlijn, wat onmogelijk was zonder zijn werklust. Ondertussen kan hij al 2 van de 6 major marathons afvinken en heeft hij alvast zijn kwalificaties behaald voor zijn volgende doelen. Lees hier zijn verhaal over het begin van onze samenwerking en de marathon van Londen.

Hoe verliepen de eerste maanden onder Hybrid loopcoaching in vergelijking met andere marathon voorbereidingen?

“Voor mij zijn de eerste maanden onder Philip zeer goed verlopen. Ik merkte meteen dat de aanpak en voorbereiding onder Philip veel professioneler waren dan alles wat ik eerder had ervaren. De aanpak van Philip was precies wat ik zocht en nodig had. Meer bepaald een intensievere voorbereiding.

We begonnen eerst met een goede basis te leggen en naarmate we dichter bij de marathon kwamen, werkten we meer specifiek aan marathontraining. De grotere verandering was het aantal kilometers en de intensiteit van de trainingen. Vroeger lag de piek rond 80 km, maar nu was dat 115 km, en niet slechts voor één week, maar voor meerdere weken. Bovendien bestonden de lange trainingen nu echt uit marathonblokken met hogere hartslagzones en ook meermaals trainingen van +30 km.”

Deze aanpak heeft me in de eerste plaats als hardloper sterker gemaakt en mijn lichaam fysiek beter in staat gesteld om de marathon sneller te kunnen lopen.”

Trainingsvolumes richting beide marathons

Vertel wat meer over je weg naar de Londen Marathon.

“De weg naar de marathon zelf is in mijn ogen goed verlopen. Fysiek ben ik nog nooit zo sterk geweest en verteerde ik de trainingen zeer goed. Dit verbaasde me zeer, gezien ik nog nooit meerdere weken achter elkaar meer dan 100 km had gelopen.

Uiteraard liep de voorbereiding niet vlekkeloos, waarbij ik soms last had van een geblokkeerde onderrug. Hiervoor ben ik enkele weken intensief bezig geweest met de kinesist, alsook het implementeren van krachttraining. Tijdens de voorbereiding ging ik ervan uit dat op de dag van de marathon alles op zijn plaats zou vallen en mijn lichaam in orde zou zijn. Ik begon dus nooit te stressen of in paniek te raken. En dat loonde, want 3 weken voor de marathon was mijn geblokkeerde onderrug opgelost.

Kort voor de marathon kreeg ik echter ook last van een stijve rechterkuit. Ook hier begon ik niet te stressen en vertrouwde ik erop dat alles goed zou komen. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want na een aantal dagen was ook dit kwaaltje opgelost. De taperweek verliep goed en op vrijdag begon ik aan mijn reis naar Londen. Eenmaal aangekomen in Londen heb ik vooral gerust en goed gegeten in aanloop naar D-Day.”

Tower bridge - Londen marathon
Een lach kon er nog af onder 'Tower bridge'

Hoe verliep de Marathon zelf?

“De wekker ging om 5:30 uur op de dag van de marathon. Ik was relatief goed uitgerust en had de carb loading goed verteerd. Om 7:30 uur maakte ik de verplaatsing van het hotel naar het startterrein, wat ongeveer een uur duurde. Na anderhalf uur te hebben gewandeld in het startvak was het tijd om ons te begeven naar de start. Om exact 10:00 uur werd het startsein gegeven en begon mijn geweldig avontuur.

Vanaf het begin zat ik met de woorden van Philip in mijn hoofd: ‘rustig beginnen en zorgen dat je redelijk fris de halve marathon doorkomt’. Vanuit de trainingen en testen wisten we dat 4:10 per kilometer een realistisch starttempo was. Gedurende de eerste 30 km probeerde ik rustig te blijven en niet vanwege enthousiasme te snel te gaan. Ik kwam inderdaad met nog veel energie over aan bij de halve marathon. Vanaf kilometer 20 voelde ik dat het wel eens een geweldige dag kon worden.

En vanaf 25 km was ik er helemaal zeker van, maar ik bleef wachten tot 32 km voordat ik versnelde. Want vanaf dat punt gaf Philip me het groene licht om het tempo op te voeren. En zo geschiedde, nadat ik 32 km had gepasseerd zonder de ‘man met de hamer’ tegen te komen, versnelde ik. Ik keek niet meer naar mijn horloge en liep puur op gevoel. Ik vertraagde niet meer en voelde me echt ongelooflijk fris en haalde ontzettend veel mensen in.

Uiteindelijk passeerde ik de 40 km en kon ik nog een tandje bijzetten. Dit resulteerde uiteindelijk in een tijd van 2 uur 54 minuten en 34 seconden. Een verbetering van maar liefst 18 minuten. Dit alles dankzij Philip en zijn geweldige trainingen.”

Hard werken richting de finish

Wat zijn jouw komende loopdoelen?

“Mijn eerstvolgende doel is hoe dan ook blijven verbeteren op de marathonafstand, dat is mijn hoogste prioriteit. En ooit een bepaalde tijd lopen, maar ik houd die voor mezelf om de druk niet te groot te maken. Mijn volgende marathon zou mogelijk de Valencia Marathon kunnen zijn op 1 december 2024. Voor 2025 zijn de doelen het EK marathon en Chicago, waarbij ik streef naar specifieke tijden en prestaties. Momenteel heb ik er al twee, Berlijn en Londen, en mijn doel is om een ​​’6 star finisher’ te worden. Maar dat is eerder een doel voor op lange termijn. Een snelle tijd zal altijd mijn belangrijkste doel zijn.”