Freek Bultynck: Recordseizoen van 5 km tot 20 km in Brussel

Dag Freek, hoe is jouw passie voor de loopsport begonnen?

“In 2022 besloot ik weer consequent te gaan lopen na jaren van sporadisch trainen. Vroeger voetbalde ik op hoog niveau. Dat jaar slaagde ik erin om elke week te lopen, en in 2023 besloot ik het serieuzer aan te pakken. Op 15 oktober liep ik de marathon van Brugge in 2:56:26, onder de drie uur. Dit was een ideale springplank om consistenter te gaan trainen.

Hierna besloot ik verdere stappen te zetten en zocht ik online coaching. Zo kwam ik uiteindelijk eind oktober bij Philip terecht. Ik vond het prettig dat Hybrid Loopcoaching het complete plaatje aanbood, inclusief de afname van testen door de coach zelf. Na een korte kennismaking met Philip was ik overtuigd en besloot ik ervoor te gaan.”

Freek Bultynck - interview Bruzz 20km van Brussel
Interview met Bruzz tijdens 20km van Brussel

Hoe is jouw afgelopen periode geweest onder Hybrid loopcoaching? Wat is er veranderd?

“Het was een flinke verandering om met Hybrid Loopcoaching te werken. Het hele proces werd veel wetenschappelijker aangepakt. Waar het eerder nattevingerwerk was wat betreft trainingszones, werd het nu heel duidelijk door het doen van een lactaattest en loopanalyse. Dit gaf Philip een goed beeld van mijn startpunt.

De structuur van mijn trainingen verbeterde enorm. Mijn trainingen werden via TrainingPeaks in mijn horloge geladen, waardoor ik alleen maar mijn agenda hoefde te volgen. Daarnaast trainde ik niet langer alleen; elke woensdag hadden we een gezamenlijke piste training. Deze structuur en begeleiding zorgden ervoor dat ik mijn doelen duidelijker kon stellen en me kon focussen op snellere tijden voor de 5 en 10 km.

Terugkijkend op de afgelopen periode kan ik met een gelukkig gevoel zeggen dat ik een consistente groei heb doorgemaakt. Ondanks een korte periode van overbelasting in mijn lies/bekken, heb ik mijn prestaties kunnen verbeteren. Mijn tijden zijn aanzienlijk verbeterd.

5 km: van 18:55 naar 17:23
10 km: van 38:18 naar 36:46
15 km: van 58:32 naar 56:03
10 mijl: van 1:04:05 naar 1:00:05
20km: van 1:21:19 naar 1:15:07

Ik ben sterker geworden als loper en door het focussen op kortere wedstrijden blijft het leuk en blijf ik gemotiveerd. Het mooie is dat ik nog veel groeimarge zie om mijn tijden verder te verbeteren. De kennis en connecties van Philip met Belgische toploopsters geven me ook extra motivatie en inspiratie.”

Hoe heb je de wedstrijden op 5 en 10km ervaren?

“Ik heb een steile leercurve meegemaakt in de afgelopen zes maanden. In het begin was het even zoeken naar de juiste aanpak voor 5 en 10 km-wedstrijden en voelde ik me niet echt op mijn gemak met de hoge snelheid. Maar naarmate het seizoen vorderde, leerde ik om niet te snel te starten en mijn energie goed te verdelen.

Laten we twee wedstrijden uitlichten:

Dwars door Brugge – 5km: Dit was de eerste wedstrijd waar ik als kind aan deelnam. Zoveel jaren later stond ik er weer. Ik begon rustig en kon loper na loper inhalen, wat resulteerde in een tijd van 17:23. Het gevoel was veel beter dan bij mijn eerste wedstrijden in december 2023, waar ik echt moest afzien. Nu kon ik gecontroleerd het tempo opvoeren en met een tevreden gevoel finishen.

Sofico Gent Marathon – 10km: Dit was een van de leukste wedstrijden die ik ooit heb gelopen. Het was een echte race waarin ik volledig op gevoel liep. Door tussenversnellingen kon ik telkens wat plaatsjes winnen. De laatste drie kilometer versnelde ik en finishte ik in 36:46. Met twee zevende plaatsen en meerdere PR’s ben ik zeer tevreden over de afgelopen maanden. Toch heb ik het gevoel dat er meer in zit. Ik moet nog leren om sneller te durven starten en de wedstrijden beter te lezen.

Hoe verliep voor jou de 20km van Brussel?

“Deze race was de kers op de taart. Het was dicht bij huis, op wegen die ik bijna elke dag beloop en die me dagelijks uitdagen. Vorig jaar had ik deze race ternauwernood uitgelopen door een zonnesteek, dus ik vertrok met de nodige spanning en twijfel. Vanaf de start probeerde ik meteen het juiste tempo te vinden: 3:50 per km. De regen kwam met bakken uit de lucht, wat een heroïsch gevoel gaf.

De eerste acht kilometer naar Ter Kamerenbos waren uitdagend door de tunnels en de drukte. Op km 8 kwam ik Philip tegen, die me vertelde dat Hannes 50 meter verder liep. Samen liepen we verder als Hybrid team, met een tempo van 3:45 per km. Bij de oplopende stukken temporiseerden we, en bij de afdalingen lieten we de benen rollen.

Vanaf km 13 tot en met 17 konden we het tempo verder opvoeren. Het tweede deel van de race voelde ik me bijzonder goed en we maakten ons mentaal klaar voor de laatste drie kilometer. Bij de Tervurenlaan sloten we ons aan bij een groepje met hetzelfde tempo. Met een laatste aanmoediging van de coach besloot ik te versnellen en kon ik nog een 3:30 per km eruit persen in de laatste kilometer.”

De kers op de taart tijdens de 20km van Brussel

“Wat ik geleerd heb is dat je met training voor kortere afstanden ook mooie tijden kunt neerzetten op langere afstanden. Dit belooft veel goeds voor de komende maanden. Ik ga rustig opbouwen, het volume verhogen en de intensiteit opschalen, met nog meer focus op herstel. Ik ben benieuwd wat er allemaal mogelijk is en welke doelen ik mezelf kan stellen.”