Parcoursverkenning: Marathon Europees Kampioenschap Brussel-Leuven

Het Europees Kampioenschap Marathon Brussel-Leuven staat voor de deur: over minder dan drie weken gaat het van start. Een marathon in eigen land, dat konden we niet laten passeren zonder een grondige verkenning. Met een groep van een tiental lopers gingen we de uitdaging aan. Na een korte treinrit arriveerden we in Brussel-Centraal, op minder dan een kilometer van de start. Een treinrit als opwarming? Zeker een aanrader!

Start EK Brussel-Leuven Marathon
Klaar voor de start van de verkenning

Een koninklijke start

De start aan het Paleizenplein geeft meteen een majestueus gevoel. We vertrekken in de richting van de Wetstraat en het Jubelpark, de bekende start van de 20 km van Brussel. Helaas blijft de triomfboog in de verte, want we duiken meteen de tunnel in. Een snelle afdaling volgt op de Tervurenlaan. Dit is tevens een omgekeerde versie van de beruchte eindklim van de 20 km van Brussel. Wat naar beneden gaat, moet echter ook terug omhoog. Op kilometer 6 wacht de langste klim van het parcours: 2,3 km met 63 hoogtemeters. Een lopende klim, maar het tempo goed doseren is cruciaal.

Bart: “De eerste 10 km bevatten heel wat hoogtemeters, maar zijn gelukkig niet te steil.”
Wim: “Niet te veel op de horloge kijken! Hier is het een kwestie van op gevoel naar boven te lopen: rustig en gecontroleerd. De beloning? Een prachtig uitzicht op het Afrikapaleis.”

Doorheen de wettunnel met de triomfboog in zicht

Park van Tervuren

Eens boven is het plafond van de koers bereikt. Tijd om even te genieten van de uitzichten, want vanaf nu dalen we grotendeels richting het Park van Tervuren. Op kilometer 13 duiken we letterlijk het park in. Na een lange, relatief rustige afdaling komen we op een van de mooiste plekjes in de omgeving van Brussel terecht.

Park van Tervuren

Op weg naar Leuven

Wie dacht dat de weg naar Leuven één lange afdaling zou zijn, komt bedrogen uit. Op kilometer 15 verlaten we het park via een kasseistrookje en slingeren we door enkele glooiende straatjes. Hoewel het parcours overwegend daalt, maakt het golvende karakter het lastig om een constant tempo te vinden.

Bart: “Belangrijk om niet te snel te starten! Door een gecontroleerd tempo aan te houden in de eerste helft, kun je later in de marathon echt knallen.”

De muur van Leefdal

Hier begint de marathon écht. Dit is geen overdreven statement. De parcoursbouwers lijken zich te hebben laten inspireren door het WK wielrennen van 2021, want ze hebben werkelijk elke klim in de regio in het parcours verwerkt. De Muur van Leefdaal, op kilometer 19, is daar een schoolvoorbeeld van: 600 meter klimmen aan 5 à 6%. Na deze kuitenbijter dalen we terug af naar de Dorpstraat.

Wim: “Na de Muur van Leefdaal beschouw ik dit als een nieuw startschot. Dit stuk loopt relatief vlot tot Leuven, mits je de heuvels goed hebt verteerd. Hier ga ik proberen wat meer tempo te maken.”

Hoogteprofiel van de Muur van Leefdal

Onder de E40 en E314

We slingeren door de straatjes van Bertem en steken de E40 en E314 door richting Leuven. In de verte duikt de Imec-toren op: een teken dat de eindbestemming nadert. Dit deel van het parcours is wellicht het minst idyllisch

Koen: “Na de Muur volgt het makkelijkste deel, tenminste als je je benen nog niet hebt opgebrand in Tervuren en Leefdaal. Toch blijft het een parcours met constante hoogteverschillen, dus slim doseren blijft de boodschap.”

Opdraaien in Leuven

Hopelijk worden we hier verwelkomd door rijen dikke supporters, want hier kun je het verschil maken! Niet zozeer de klimmetjes, maar vooral de eerdere afdalingen zullen hun tol eisen op de spieren.

We draaien de Naamsevest op en voelen meteen het WK-gevoel van 2021. Dit is de zwaarste klim van de Leuvense lus. Via de Parkstraat en de Naamsestraat zetten we koers naar de Grote Markt. Hier moeten we voorzichtig zijn: vermoeide benen, kleine kasseitjes en een afdaling vormen een gevaarlijke combinatie.

Wim: “Hier verwacht ik enorm veel sfeer! Dit is de plek waar je gedragen door het publiek nog een versnelling hoger wil schakelen. Na dertig kilometer denk je niet meer te veel na: gewoon blijven pushen en de finish in zicht krijgen!”

De laatste loodjes

Op kilometer 38,5 verlaten we de Vaartkom en zetten we koers naar de eindstreep. Maar wie de Leuvense Kerstcorrida kent, weet dat dit stuk verre van gemakkelijk is. De Vital Decosterstraat loopt verraderlijk op, al biedt de Bondgenotenlaan daarna even ademruimte. Het station doemt op in de verte en lijkt eindeloos ver weg. Eenmaal bereikt, draaien we de Maria-Theresiastraat in. Opnieuw omhoog! We passeren het Ladeuzeplein en keren terug naar de Ring. Nog één bocht… en dan? Sprinten! Als dat nog lukt tenminste. De finish ligt op exact dezelfde plaats als bij het WK van 2021, alleen in omgekeerde richting.

Bondgenotenlaan
Bodgenotenlaan, WK sfeer 2021

Wat vinden we van het parcours?

Wim: “Het voelt constant golvend aan. Mooi, maar verraderlijk voor de spieren! De aanblik van de Wetstraat richting de Triomfboog en de passage door het Park van Tervuren zijn absolute hoogtepunten.”

Koen: “Dit parcours doet me denken aan de Boston Marathon: Brussel heeft 280 meter stijging en 305 meter daling, tegenover 230D+/375D- voor Boston. Op basis van de cijfers lijkt Brussel zelfs zwaarder. Dit wordt zonder twijfel een pittige, maar prachtige marathon!”

Bart: “Het is cruciaal om het tempo in de eerste helft goed te bewaken, zodat je in de tweede helft voluit kunt gaan. En geloof me, dat zware slot in Leuven zal je niet snel vergeten!”

Ben jij klaar voor deze uitdaging?