Rob Scheerlinck, Hybrid loper vanuit Zwitersland

Sinds enkele maanden wordt Rob Scheerlinck begeleid door Hybrid Loopcoaching, waarbij remote coaching centraal staat. Naar aanleiding van zijn verhuis naar Zwitserland, gelegen aan het prachtige Meer van Genève, traint hij voornamelijk op afstand. Gedurende deze periode heeft Rob aanzienlijke vooruitgang geboekt, wat duidelijk werd tijdens het Belgisch Kampioenschap halve marathon in Gentbrugge. Daar wist hij zijn persoonlijk record te verbeteren naar een indrukwekkende tijd van 1:08:43, wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 18,4 km/u over een afstand van 21,1 kilometer. Hieronder deelt Rob zijn ervaringen in de beginfase van zijn traject bij Hybrid Loopcoaching.

Rob Scheerlinck
Rob in zijn element, de cross!

Hoe zijn de eerste maanden onder Hybrid voor jou verlopen?

“Bij een nieuwe samenwerking is er altijd een aanpassingsfase. Met Philip bleek die echter verrassend kort te zijn. Het feit dat ik Philip al kende als concullega heeft hier natuurlijk aan bijgedragen, maar zijn intuïtieve, hands-on aanpak speelde ook een grote rol. Na een lange blessureperiode hebben we gestaag teruggebouwd naar een basisniveau, en ik kan nu met vol vertrouwen zeggen dat dit zijn vruchten begint af te werpen. Naast het lopen zijn we ook begonnen met krachttraining. Als leek op dat gebied heb ik nog een lange weg te gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat ik met Philip’s expertise snel vooruitgang zal boeken.”

Zijn er elementen die anders zijn dan voorheen?

“Voordat ik met Philip trainde, stelde ik zelf mijn trainingschema’s op. Ik heb al sinds mijn jeugd bij een atletiekclub gelopen en ben daar getraind door ervaren coaches. Na al die tijd dacht ik wel te weten hoe het moest, maar je bent nooit helemaal zeker. Zelfs onzeker als je geblesseerd raakt door je eigen schema. Bij Philip hoef ik me daar allemaal geen zorgen meer over te maken en kan ik me volledig op mijn trainingen concentreren. In vergelijking met mijn vorige aanpak is het volume iets lager, maar de tempotrainingen zijn langer. En dat lijkt goed te werken.”

aantal loopkilometers per week en langste training per week

Vanwege Rob’s blessureverleden hebben we ervoor gekozen om pieken in het totale trainingsvolume te vermijden, maar in plaats daarvan te streven naar meer consistentie gedurende de weken. Tijdens het grootste deel van de opbouwfase hebben we ervoor gekozen om een gepolariseerde aanpak te hanteren. Dit betekent veel rustige duurtrainingen, afgewisseld met tempoblokken onder/rond de lactaatdrempel 1, waarbij de trage spiervezels het grootste deel van het werk moeten doen (en dus sterker worden). We hebben dit gecombineerd met wat snelheidswerk en korte tempoblokken op V02Max-snelheid, maar altijd uiterst gecontroleerd en in korte blokken. Op deze manier geven we het lichaam voldoende prikkels, en bereiden we ons voor op de wedstrijd specifieke trainingsperiode later op het jaar.

Hoe verliep de halve marathon, ook in vergelijking met die van 2023?

“De weken voor de wedstrijd verliepen vrij moeizaam. Ik trainde volgens plan, maar voelde me nooit helemaal fris. Daarom hebben we het wedstrijdplan iets aangepast en besloten om conservatiever te starten, met de pacers voor 1:10:00, mijn B-doel. Tijdens de race nestelde ik me in de 1:10-groep, die iets sneller liep dan verwacht. Maar ik voelde me goed en bleef versnellen. Op kilometer 16 bleven we nog met z’n tweeën over en besefte ik dat sub 1:09 binnen handbereik lag. Ik heb diep moeten gaan, maar finishte in 1:08:46. Een verbetering van mijn vorige tijd met meer dan een minuut. Op naar meer van dit!”

In de laatste weken voor de wedstrijd probeer je als atleet bevestiging te zoeken in de wedstrijd specifieke trainingen. Echter, door een (lichte) verkoudheid en de trainingsbelasting lukt het niet altijd om die bevestiging te krijgen. En dat is normaal. We proberen daarop in te spelen in de ‘pacing strategie‘. Als er twijfel is, proberen we de atleet te laten groeien gedurende de wedstrijd. Dit betekent dat we een tempo adviseren dat de atleet zeker moet aankunnen, maar wel met het oog op het persoonlijke doel. In het geval van Rob pakte dit goed uit en kon hij de wedstrijd heel gelijkmatig lopen.

Wat zijn jouw komende hoofddoelen?

 Mijn hoofddoel dit jaar is een sterk debuut maken op de marathon, gepland op 27 oktober in Frankfurt. Ik kijk er enorm naar uit om me aan deze mythische afstand te wagen en naar de voorbereiding erop. 42,2 kilometer is een serieuze uitdaging, zeker voor een debutant. Maar ik hoop meteen een sterke prestatie neer te zetten en mik op een tijd onder de 2u30. Daarnaast zal ik deze zomer nog enkele vijf en tien kilometer wedstrijden lopen om mijn snelheid te onderhouden.